Пилешка супа по класическа рецепта

Необходими съставки







Рецептата:

Има ястия, които са толкова любими, че новакът в кухнята задължително трябва да се запознае с тях. Колкото и старомодно и класически да звучат, рецептите за боб чорба, баница със сирене, таратор, или мусака задължително трябва да влязат в книгата с рецепти на новака. С пълна сила това важи и за рецептата за пилешка супа. Въпреки многото варианти – със застройка, без застройка, със зеленчуци, само с месо, с фиде или с картофи – има една рецепта, която е почти универсална и съчетава елементи от всички.

В голяма тенджера слагате около 2 литра вода. Добавяте пилешкото месо и сол на вкус (около 1/2 чаена лъжица). Колкото повече е пилешкото месо, толкова по-силен ще стане бульонът. Ако имате домашно пиле, супата ще бъде много по-ароматна! Домашното пиле трябва да ври поне 1 час. По време на варенето ще се образува пяна, която трябва да се отстрани. След като пилето се свари, извадете месото и прецедете бульона. Готово е, когато лесно се отделя от костите.

Нарязвате зеленчуците на малки кубчета. Към бульона добавете първо моркова и лука. След 5 минути добавете нарязаните на дребно картофи, а след още 5 минути – натрошеното фиде. Варете до пълно сваряване на фидето и картофите.

Обезкостете свареното пилешко месо и го накъсайте на дребни парченца, които добавяте към супата. Накрая, след като свалите супата от котлона, поръсете със ситно нарязан магданоз. Не е необходимо магданозът да ври в супата, за да остане свеж и ароматен.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Крем супа от печени зеленчуци

Необходими съставки










Рецептата:

Крем супите са една дълга и благодатна тема в кулинарния свят. Рецептите за крем супи са много и разнообразни, комбинациите на продукти често са неочаквани, но сгряващите тялото и душата крем супи са винаги лесни за приготвяне и много вкусни. Рецептата за крем супа от печени зеленчуци е подходяща за зимните месеци, а съставките може да варират според това, какво имате под ръка у дома.

Първата стъпка от рецептата е подготовката на зеленчуците. Почиствате морковите, лука, чесъна и сладките картофи, нарязвате ги на едри парчета и ги изсипвате в тава с хартия за печене. Поръсвате със 1/2 чаена лъжица сол, черен пипер и зехтин на тънка струйка. Добавяте свежите розмарин и мащерка, както и 100 мл от бульона. Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 30 минути, докато зеленчуците омекнат.

След като зеленчуците са изпечени, ги изваждате от фурната. Леко препечените лук и чесън, както и морковите, придават допълнителен вкус и аромат на супата. Отстранявате подправките и изсипвате всички зеленчуци заедно със соса в кухненски робот или блендер. Блендирате до получаване на хомогенна смес.

Връщате блендираната супа на котлона за още 5 минути. Ако супата е прекалено гъста, може да добавите още бульон или малко вода. Крем супата от печени зеленчуци не е толкова гладка като крем супата от картофи. Сервирате, като добавите няколко стръка пресни подправки.

ДОБЪР АПЕТИТ!